Чим відрізняється шампань від шампанського?

Різниця є Те, що сьогодні прийнято називати шампанським, було винайдено наприкінці 17 століття у французькій провінції Шампань. Саме ця територія подарувала назву напою. В сутності, шампанське є одним з різновидів ігристого вина.

Шампанське виготовляється традиційним методом і, відмінність від ігристого вина, виробленого за методом Шарма-Мартінотті, витримується на дріжджовому осаді протягом певного часу. Для різних сортів шампанського термін витримки може змінюватись від 9 до 36 і більше місяців.

Вінтажне шампанське – Виготовлене з урожаю одного року, причому рік повинен бути винятковим, вдалим для виноробства. Це, до речі, трапляється 2-3 рази на 10 років. Невінтажне шампанське – будь-яке інше, що виробляється шляхом змішування різних сортів винограду плюс беруться вина останніх 2-3 років.

Готові базові вина розливають по пляшках, туди ж додають цукор (тростниковий) та дріжджі. Стандартні пропорції на одну пляшку – 18 г цукру і 0,3 г дріжджів. Пляшки закупорюють та витримують 9-12 місяців. Вино бродить, вуглекислий газ розчиняється, напій стає ігристим, виникає осад.