У співвідношенні 50% чоловіків та 50% жінок отримуємо: Вино червоне ~ 20 пляшок по 0,75л., максимум 2 види; Коньяк – 15 літрів, 1-5 видів; Безалкогольні напої: 100 літрів у співвідношенні 60% сік (смаки апельсиновий та яблучний) та 40% вода (третина пляшок з газом та дві третини без газу).
У середньому одного гостя необхідно передбачити 200–250 мл напій. Основна частина банкету – асортимент напоїв збільшується, схема розрахунку ускладнюється. …
- міцний алкоголь (горілка, коньяк, кальвадос, віскі) – ½ пляшки;
- шампанське – 1/3–1/2 пляшки;
- вино (біле, червоне) – 1 пляшка.
Подібний розрахунок вірний і для 20, і для 50 осіб. на 20 гостей знадобиться рівно двадцять пляшок вина, а на 50 – п'ятдесят. Горілку, коньяк, віскі та інший міцний алкоголь розраховують інакше. Його зазвичай п'ють невеликою кількістю: приблизно 50 мл на людину.
В середньому один гість випиває на бенкеті 1,5 л безалкогольних напоїв. Якщо на весіллі буде багато дітей або воно планується у спеку року – краще брати більше.