Традиційно кондитер готує інгредієнти, місить тісто, пече торти, тістечка, печива та чізкейки, збиває начинки та вершки, змішує помадки, желе та десерти. Але головна його стихія – оформлення та подача. Він обов'язково включає фантазію та інтуїцію при розкладанні інгредієнтів на тарілці.
Домогтися професійного успіху кухарю–кондитеру допоможе наявність таких особистісних якостей, як:
- нюхова та тактильна чутливість, нюхова пам'ять;
- гарне смакове та кольорове сприйняття, смакова пам'ять;
- гарний окомір;
- вишуканий смак, фантазія, схильність до творчості;
Кондитер займається приготуванням різних видів тіста, начинок, кремів, декору, за заданою рецептурою, випікає та прикрашає продукцію і так далі. Це високоякісні, різноманітного виду, смаку та аромату харчові продукти.